Winnaar van de Dutch Fitness award als beste personal trainer van Nederland

Soms kom je iemand tegen die je meteen weet te inspireren. Een tijdje geleden leerde ik zo Esther kennen. Haar verhaal, bedrijf en visie inspireerde me en ik heb gewoon maar de stoute schoenen aangetrokken en gevraagd of ze een kopje koffie met me wilde drinken. Het werd thee en een lang, inspirerend gesprek later een dosis inspiratie die ik móét delen.

door Maaike

Waar staat The Body Buddy voor?

De naam is gewoon verzonnen tijdens een verjaardagfeestje. Ik had een naam nodig voor de personal training die ik wilde geven en de gekste namen kwamen naar voren. Uiteindelijk is ‘The Body Buddy’ blijven hangen. Degene die deze naam heeft bedacht komt overigens nog steeds trouw trainen.
Het logo staat voor mij als trainer die zowel het steuntje in de rug kan geven, maar ook de nodige schop onder de kont. Ik hoor zoveel mensen ‘zeuren’ over dat ze willen veranderen, maar die verandering komt er niet van. Als Personal Trainer geef ik ze waar nodig een schop onder de kont, maar breng ik ze ook verder.
The Body Buddy staat voor verbinding. Mensen komen natuurlijk ook als klant, maar ik wil vriendschap creëren. Het teamgevoel tussen mij, maar ook tussen de andere buddy’s. Veel bootcamps zijn zo anoniem, of je nu wel of niet komt opdagen, de trainer merkt het niet. Ik stuur na 2 x een bootcamp gemist te hebben al een appje. Dat is niet alleen een goede stok achter de deur, maar ook een stukje community, gehoord worden.

Hoe ben je met The Body Buddy begonnen?

Toen Defensie ging bezuinigen werd het erg gestimuleerd om een eigen bedrijf te beginnen. Ik ben daarom tijdens mijn tijd bij Defensie begonnen met mijn opleiding en ben vanuit daar personal training begonnen. In het begin zat ik 5 dagen in de week op de kazerne en van vrijdagavond tot zondagavond was ik bezig met mijn bedrijf. Uiteindelijk durfde ik de stap te maken en heb ik maandag vrij genomen. Maar Defensie houdt ook in dat je kan worden uitgezonden en daarvoor was mijn eigen bedrijfje te succesvol. Defensie had een goede regeling en ik ben in het diepe gesprongen.
Na ongeveer een jaar stond ik echt op eigen benen. Om het ondernemerschap te stimuleren heeft Defensie mij toen een coaching traject aangeboden en dat is het beste wat me is overkomen. Ik heb 3 sessies cadeau gekregen, maar sta nog geregeld bij deze coach op de stoep. Ik heb door haar mijn identiteit gevonden, ik weet dat ik ontzettend perfectionistisch ben met een enorm hoog werkethos, maar langzaamaan leer ik dat het aantal uren niet gelijk staat aan kwaliteit en dat ik ook af en toe bij de 8 mag stoppen.

Het is eng om in het diepe te springen en echt voor jezelf te beginnen. Hoe ga jij met die onzekerheid om?

Alles lukt als je 100% geeft, daar geloof ik in. Ik ben een doorzetter en in het begin kon ik erg slecht tegen mensen die afzeiden, dingen die niet doorgingen. Daar heb ik mee leren omgaan. Sommige dingen heb je niet zelf in de hand. Alles is nu gelukkig wat minder onzeker dan in het begin en daardoor kan ik ook makkelijker loslaten.
Mijn tip aan starters is om een zo hoog mogelijk doel te stellen, voor jezelf, maar ook wat je met opdrachtgevers of klanten wil bereiken. Dat systematisch onderverdelen in subdoelen en daar heel gericht naartoe werken.

Heb je altijd al een drive naar ondernemerschap gehad?

Ondernemerschap zit wel in mijn bloed om het zo te zeggen. Mijn moeder is yogalerares en mijn vader helpt mensen met het verbeteren van hun presentatieskills. Ook mijn oudste zus is nu budgetcoach.
Maar ik kwam er tijdens mijn studie achter dat ik een businessplan schrijven en het idee wat daaruit kwam zo leuk vond en door de onzekerheid bij Defensie achter dat ik dit moest gaan doen.

Wat zijn voor jou de voordelen om zo te werken?

In het begin is dat vooral trots. Alles creëer je zelf en je succes maak je zelf. Het gaat om erkenning en waardering. De eerste 4 jaren was het heel hard werken, maar nu er gezaaid is kan het oogsten beginnen en nu levert dat vooral veel vrijheid op.
Ik heb mezelf sinds dit jaar bijvoorbeeld de zaterdag echt vrij gegeven.

Wat vind je een uitdaging in het onderneming schap?

Nooit stoppen, altijd doorgaan. Ik moest leren omgaan met teleurstellingen en dat ‘nee’ niet persoonlijk bedoeld is. Dat is voor mij nog steeds een uitdaging.
Bang dat Bootcamp een trend is ben ik niet, het is inmiddels zo groot geworden dat we het wel als erkende sport mogen zien en ook personal training bestaat al jaren. Hoe lang mijn lichaam het aan kan, dat is eerder de vraag. Uiteindelijk wil ik richting lifestyle coaching, maar tot nu toe is het allemaal nog veel te leuk en kan mijn lichaam het ook allemaal nog aan.

Waar kan ik jou over 5 jaar vinden?

Echt grote doelen heb ik niet (meer). Uiteraard stel ik voor mezelf jaarlijks een doel voor de omzet etc. en uiteindelijk wil ik een huisje op Schiermonnikoog, heerlijk om daar een vakantiehuisje te hebben!
Ik ben niet van plan uit te breiden of mensen in dienst te nemen. Ik merk dat als ik er zelf hard voor werk, dit meestal goed komt en met anderen samenwerken is veel lastiger. Zelf ontwikkelen en creëren vind ik tot nu toe erg fijn. Wel wil ik mijn online programma uitbreiden. In e-coaching zit veel toekomst en ik vind het fijn dat ik zo ook mensen buiten Groningen kan helpen.

Merk jij dat vrouwen achtergesteld worden in het ondernemerschap of in hun carrière met hun rol in het huishouden, gezin en het perfecte plaatje dat de maatschappij ze voorhoudt?

Toen ik nog bij Defensie zat was 7% van het personeel vrouw. De jaarlijkse conditietests zijn ook voor vrouwen en mannen anders. Een vrouw moet de afstand kunnen rennen die een man van 52 moet kunnen halen. Belachelijk! Dit heb ik ze toen ook even laten zien door die afstand binnen de tijd achterstevoren te rennen.
Op het moment dat ik zulke situaties zelf tegen kom heb ik de neiging heel hard te knokken en te laten zien dat ik het wél kan. Negatieve ervaringen heb ik hier dus ook niet mee. Ik kan altijd wel bewijzen dat ik het waard ben. Daarom heb ik het ook nooit zo gevoeld.

Ik wil vrouwen graag meegeven dat ze alles kunnen bereiken, elk doel. Als je maar bereid bent hard te werken en er echt voor te gaan. Je moet je dromen durven nastreven.
Mannen zijn sowieso competitiever ingesteld. Dit merk ik vooral op Schiermonnikoog. Jaarlijks ga ik een aantal keren met verschillende groepen bootcampers een sportieve dag beleven op Schiermonnikoog. Vorige week ben ik met een groep dames naar Schier geweest, op zo’n dag gaat alles veel relaxter en geen haantjesgedrag, dan op de dagen dat we met vrouwen en mannen gemengd die kant op gaan. Vrouwen zijn wat dat betreft minder competitief.

Hoe zet jij vrouwen in hun kracht?

Ik wil ze meegeven dat ze alles kunnen bereiken, als ze bereid zijn hard te werken. Als ze eenmaal hun doelen op het gebied van sport en fitheid bereikt hebben, voelen ze zich zelfverzekerder, ze zitten beter in hun vel en hebben meer energie. Maar omdat ze ook gemerkt hebben dat ze hun doelen kunnen bereiken, daagt ze dit ook op andere levensgebieden uit. Waarom zouden ze dat daar niet kunnen bereiken? Niet stoppen en echt doorgaan. Zelfs al zit alles tegen! Ik vloek op slechte dagen de boel bij elkaar, maar push mezelf om altijd door te gaan. Ja, ik vloek als een lompe, militair (als ik in mijn eentje ben… haha).
Wat ook werkt is jezelf motiveren met óf een beloning als je je doel hebt gehaald of juist een tegenprestatie. Een jaar geleden had ik met een vriend de uitdaging om voor een blokjesbuik te gaan. Als we het niet zouden halen, zouden we ons haar eraf scheren. Ik heb toen een foto van mezelf met een gefotoshopte kale kop op mijn koelkast geplakt. Dat motiveerde me enorm om echt voor die blokjesbuik te gaan en het is gelukt!

Favo muziek: James Arthur
Favo thee: Rooibos
Guilty pleasure: Chocola, Johnny Doodle Sweet en salty nuts
Droom vakantie: Curaçao

Esther geeft zowel verschillende bootcamp trainingen waar je zo kan aansluiten en een inspirerend 30 dagen online programma over voeding, training en mindset. Meer informatie over the Body Buddy vind je hier. 

The Body Buddy geeft nu één week gratis bootcamp, op haar Facebook vind je informatie en kan je je meteen opgeven voor een training. Durf jij het aan?

Wie inspireert jou?